Translate

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза

ПРИВАТНА БИБЛИОТЕКА Сабраних радова БелаТукадруза
ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ - Сабрани радови Белатукадруза. - ОБАВЕШТЕЊЕ Овај блог је отворен само за позване читаоце и посетиоце, и претплатнике..Годишња претплата на ову дигиталну библиотеку износи 2000,00 дин. Претплатник има право и на слободан приступ и читање још четири блога по свом избору

субота, 17. март 2018.

Gosti iz prošlosti - pesnik Rajner Marija Rilke

subota, 09. jan 2016, 13:05


Rajner Marija Rilke, nemački pesnik, jedan od najboljih liričara 20. veka. Pesme mu se i brojkama poigrale. Prve objavio sa petnaest, poslednje u pedeset prvoj. Po očevoj volji školovao se za oficira, po svojoj izučavao istoriju umetnosti, književnost, filozofiju i pravo.
Po majčinoj volji lično ime mu je Rene Karl Vilhelm Johan Jozef Marija Rilke. Toliko imena za njenu neodlučnost koje od njih da prevagne, a žensko - Marija - za sećanje na preminulu devojčicu koja je mogla da mu bude sestra. Kada je počeo da piše stihove, po svojoj volji zadržao prvo, žensko i poslednje, a po volji žene koju je voleo, a za nju govorio da mu je i majka i sestra, Lu Salome, prvo ime - Rene, promenio u Rajner.
Kada je primao Nobelovu nagradu za književnost, 1987. godinGosti iz prošlosti 9 jan 16 Rilkee, ruski pisac Josif Brodski, rekao je: „Ako umetnost i uči nečemu, i samog pesnika pre svega, uči ga izolovanosti ljudskog življenja. Budući da je najstarija, i najdoslovnija, forma pojedinačnog čina, ona voljno ili nevoljno stimuliše u čoveku upravo njegovo osećanje individualnosti, jedinstvenosti, izdvojenosti; preobraća ga iz društvene životinje u ličnost. Razne stvari možemo deliti: hleb, postelju, ubeđenja, voljenu ženu...., ali ne možemo, na primer, pesmu Rajnera Marije Rilkea."
U „Gostima iz prošlosti" , u nekoliko slika i sa po kojim stihom.
Autor i urednik emisije: Mirjana Blažić


Нема коментара:

"ДВОГЛАВИ ПЕСНИК"

"ДВОГЛАВИ ПЕСНИК"
ЦЕЛОКУПНА ДЕЛА

Расветљавање стваралаштва Беле Тукадруза

Расветљавање стваралаштва Бела ТУКАДРУЗА (алиас М. Лукића) Стални књижевни конкурс ЗАВЕТИНА

"Заветине" расписују стални књижевни конкурс, почев од јануара 2007. године, за књижевне радове који ће расветљавати из свог угла стваралаштво Бела ТУКАДРУЗА:критички, аргументовано.Радови не могу бити дужи од 2 шт. табака, односно до 32 стр. откуцане на папиру формата А4 уобичајеним новинарским проредом.(У случају да добијемо радове дуже од 2 шт. табака, размотрићемо могућност да их публикујемо као посебна дигитална издања)Радови ће бити објављени, уз дозволу аутора, на Веб сајту "Архив БЕЛАТУКАДРУЗ", онако како буду пристизали. Сврстани по областима:радови који тумаче поезију, прозу, есеј, публицистику... и тд. Уредник овог зборника др Димитрије Лукић.

Молимо ауторе, који су у прилици, да своје радове доставе у електронском облику ( укуцавши их српском ћирилицом или латиницом у Wordu), да то учине на Е-маил адресу miroslav7275@gmail.com

>

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

"Сазвежђе З"